Sommarlov

Igår hade jag min sista tentamen för i år (om jag inte tvingas göra omtentamen), och klassen åt middag vid Strampen på kvällen för att fira att vårt första år som socionomstuderande är klart. Kvällen var superhärlig, och nu har jag nån veckas sommarlov innan jobbandet börjar. Jag tror verkligen att jag valde rätt när jag började studera, det känns riktigt som att jag är på rätt plats nu. Ha en skön sommar, peeps! 

He va he. 

23.05.2018 kl. 23:34

Strandhäng och morsdag

Nu kompisar, är det nåt fel. Igår var tredje gången på en vecka som jag spenderade en stor portion av dagen utomhus. Det är mer än jag varit ute hela 2018. Jag drog med mamma till Tisskärssand, och där var vi tills det blev mörkt. Som sig bör drog jag ju igång en photoshoot efter att vi fått tråkigt. 

När skymningen kom drog vi hem, och eftersom klockan precis gått förbi midnatt åt vi lite morsdagslunch, wienerschnitzel och sallad, som vi sköljde ner med Baileys framför den sista timmen av Eurovision song contest. Jag älskade vinnarlåten, eller ja, hon som framförde den. Kycklingdansen är alltid min go to på fester. 

På morsdag vaknade jag för tidigt för både mammas och brorsans smak, men väckte henne ändå med skönsång, kaffe på säng och ett kort jag gjort tillsammans med dagisbarnen. Bror min hade krapula och vägrade delta, men mumlade ett trött "Glad morsdag" när hon gick förbi hans rum några timmar senare. 

Fina mamma 

På eftermiddagen drog vi hem till mormor på kaffe med halva släkten. Bulla var gott, sällskapet var top notch och vädret var soligt. Jag hoppas att alla mammor hade en glad morsdag. 

He va he. 

13.05.2018 kl. 21:55

Utflykter och årets första dopp

Skärtorsdagen var solig, och när jag egentligen hade tänkt plugga till finskatent drog jag till stranden med en fin vän. 

Vi skvallrade och grillade korv i grillkåtan som sig bör, och sedan tog jag årets första dopp. Bildbevis finns inte på simmandet, jag var alltför traumatiserad vid tillfället. En gubbe som hörde mig yla i vattnet sa "Tja, du lär väl hållas frisk iallafall," så det hoppas jag på. 

När badandet var över åkte jag hem till pappa, och jag, han och brorsan körde ut i Jepposkogarna till det kämppä han och min morbror byggde som tonåringar. 

Vi gick mest runt i skogen, rökte tobak och tittade på en gammal grävmaskin och annan bråte som finns i närheten. 

"Ställ er båda vid grävmaskinen så jag får ett kort på er!" "Stig brevid skopan, Manda!" uppmanade fotograf-farsan. "Bra bilder" tyckte han. 

Efter utfärden stannade vi i Ytterjeppo på en glass. En väldigt gemytlig utflyktsdag. 

He va he. 

12.05.2018 kl. 14:13

Kalas

I förra helgen har jag varit på födelsedagsfest. Jag är ju inte en sån som går ut egentligen, och allra minst går jag på hemmafester, men när jag väl var där hade jag det riktigt trevligt. Det var länge sen jag fick snubbla hem i mörkret.

(Klarifikation: Det var inte Johnny Depps förelsedagskalas jag var på). 

Några tenter och inlämningsarbeten har jag kvar, sen blir det sommarlov. Jag börjar mer och mer inse att lovet i princip kommer att betyda mer jobb än skolan, eftersom jag just nu har fyra jobb. Och tältandet har mamma förbjudit på grund av vargarna, så nån längre semester blir det icke. Jag får väl sitta hemma och se på tv-serier istället, SÅÅ himla synd... 

He va he. 

09.05.2018 kl. 20:38

Broderier

I mina yngre dar pysslade jag väldigt mycket. De senaste åren har jag inte gjort särskilt mycket i den stilen, men så satt jag och pluggade en dag och tänkte plötsligt "Näe, nu vill jag brodera!" (jag vet, jag är en mormor inombords). Jag har aldrig broderat förr, men jag har sett en massa fina tavlor och T-shirts på Pinterest. Jag är absolut inte på den nivån än, men jag drog fram lite resttyg, sydde ihop ett örngott med mammas gamla symaskin och började på. 

Texten var kort nog att jag skulle ha tålamod med den, och det rutiga tyget är så pass distraherande att man inte ser alla misstag. Av en liten tygbit jag hade kvar sydde jag ihop en näsduk. Jag tycker så mycket om tanken på att ha en liten broderad näsduk med sig, som om man levde på 1800-talet. Först tänkte jag bara brodera in mina initialer, men när jag sen sydde kantsömmen med symaskinen fick den nåt skov, och jag försökte täcka över misstaget med en spretig blombukett med föga lyckat slutresultat. Nåja, jag ska väl bara torka tårar eller svett i pannan med den ändå, så det spelar inte så stor roll hur den ser ut. Miljövänligare än pappersservetter iallafall. 

He va he. 

21.04.2018 kl. 20:57

Komma bort ett tag

Skolarbetet tär på mig. Jag har bara 3½ kurser kvar tills sommarlovet, men det känns som att mitt schema är fullare än någonsin. I mentalvård hade vi till uppgift att läsa en bok häromdagen. En vanlig bok, inte en skolbok. Jag hade glömt hur skönt det är att läsa. 

Efter att vårterminen är slut har jag ungeför en vecka på mig tills jag börjar sommarjobba, vilket jag kommer att göra tills skolan börjar igen. Jag funderade på resor och annat häftigt jag skulle kunna göra under den veckan ett tag, men nu växer tanken på att åka och tälta. Bara slänga sovsäcken och en trangia i bilen, åka en sväng via biblioteket och plocka upp en hög intressanta böcker och åka till stranden. Sova på ett knöligt liggunderlag tillsammans med myggorna, grilla korv, bada och bara vara. Kanske det vore skönt att komma bort från allt ett tag, och att inte ha möjlighet att ladda mobilen. 

Senast jag tältade, säkert över fem år sedan. 

He va he. 

20.04.2018 kl. 15:20

Mitt kök

Eftersom mitt livs dröm är att bli inredningsbloggare tänkte jag slänga in några bilder på mitt kök, nu när jag blivit ensamboende och allt. Det faktum att köket är minimalt, jag lever på studiestödet och jag har en Iphone 4-kamera försvårar inredningsbloggardrömmen, men jag kan ju vara en budgetvänlig bloggare. 

Till detta kommer man in rätt från ytterdörren. Bordet och stolarna är ärvda, korgen har mamma snickrat ihop och resten av grejerna är loppade eller upphittade. Jag skulle vilja hitta nån snygg tavla eller poster att ha ovanför bordet, men tills jag kommer över nåt sånt får det här duga. 

Blomkorten är från en skolas loppis, och Pippicitatet flyttar jag runt lite i lägenheten nu som då, det inspirerar mig. 

Ovan kan ni se hur lite förvaring här finns, samt skymtar ni den näst dyraste inredningsdetaljen jag äger nere i hörnet. Mattan kostade 15 euro, fem euro billigare än min säng. 

Sista bilden från mitt kök (mer finns inte här) är min skål med slevar och grejer, samt burkarna jag spikade hål i locket på när jag blev frustrerad över hur jävla svårt det är att pilla ner salt i ströaren. 

Efter att ha begrundat detta blogginlägg gissar jag att det knappast blir nån inredningsbloggare av mig, så jag hoppar inte av skolan än. Men när jag skaffat hus, då ni! 

He va he. 

20.03.2018 kl. 20:55

Medberoende

Vi går en kurs i missbrukarvård just nu, och en del av kurslitteraturen handlar om medberoende. Jag klarade knappt av att läsa skiten, ögonen grumlades av tårar när texten kom för nära på. Jag känner ju igen allt det där i mig själv. Att inte riktigt veta vad man har för åsikt, eftersom det har varit viktigare att fylla någon annans behov än ens egna så länge att man aldrig funderat på vad man själv gillar. Att höra andras förslag som order eftersom det i vissa sammanhang har varit rent av farligt att gå emot andras vilja, och nu går man på automatik och blir livrädd om nån höjer rösten. Att akta sig för att skaffa vänner för att man antar att alla sårar en till slut. Och att se hela livet som så jävla allvarligt. 

En av mina starkaste sidor har alltid varit att jag är en god lyssnare. Sedan barnsben har jag varit en liten terapeut, nöjd över att vara den som folk kom till med sina problem, eftersom vi kunde komma fram till lösningar tillsammans och de kunde lätta sina hjärtan. Nu har jag lärt mig att det är ett medberoendedrag. Man lär sig att lyssna, få andra att känna hörda och förstådda, ge bekräftelse och komma fram till goda lösningar när man lever med en missbrukare. Det är ett sätt att lugna ner situationen före stormen bryter lös. 

Jag blev så ledsen när jag insåg att så många av mina egenskaper, både bra och dåliga, antagligen kommer från att jag levt med en missbrukare. (Jag inser att man kan ha en del av dessa egenskaper utan att ha gjort det). Det gör mig sorgsen att tänka på att det format mig så mycket. Arg och lite bitter blir jag också. Men jag kan inte gå tillbaka och ändra på de åren. Jag måste pulsa mig igenom det här också. 

He va he. 

20.03.2018 kl. 19:49

Ensam hemma

Wow, här har det varit tyst i över en månad. Men lugn, bara lugn, jag dog inte i Österrike. Jag kom hem till sportlov och en hög med skoluppgifter jag missat medan jag var borta, och jag har ännu inte tagit itu med hälften.

Jag har varit sjuk rätt mycket så jag sitter mest invirad i mina rosa, 15 år gamla kattlakan (som en konfirmand informerade mig om att är "goals", så jag behåller dem nog i några år till) och tycker synd om mig själv. Precis vad jag gör när jag inte är sjuk, med andra ord.

Min kämppis har dessutom flyttat ut, så nu kommer jag vara ensam i lägenheten tills hösten -> jag lever lajf! Jag går runt naken, lämnar disk överallt och torkar aldrig av wc-spegeln. Dessutom kan jag nu inreda köket och vessan precis hur jag vill, så det är typ det enda jag tänker på. 

Ovan: En otvättad och sjuk Amanda. 

He va he. 

10.03.2018 kl. 18:06

Salzburg

Jag har anlänt i Salzburg, och sitter nu och fördriver tiden medan min österrikiska vän studerar. Gårdagen bjöd mest på resande, med tåg, flyg och bil, och en stor middag med min väns familj när jag kommit. Idag däremot har vi turistat och vandrat runt i stan (Jesus vad man måste gå i många uppförsbackar i detta land!). Imorgon kväll ska vi vidare till nästa stad och jag får träffa fler gamla kompisar, jejee. 

He va he. 

04.02.2018 kl. 17:41

Random livsuppdatering

I helgen ska jag till Österrike och jag har verkligen börjat få resfeber. Jag oroar mig för att sätta mig på fel tåg, inte hinna till flyget och glömma att packa passet. Men jag är också grymt taggad på att få se tre av mina EVS-vänner igen, och att få se Österrike. 

Annars rullar livet på. Jag gör snabbt och slarvigt skoluppgifter för att inte ha så många att göra under resan, och jag håller på med min sömnbehandling. Just nu sysslar jag med sömnrestriktion. För mig innebär det går och lägger mig exakt 00:30 och stiger upp 8:00 oavsett dag, för att bristen på sömn ska hjälpa mig att somna in. Lite dålig timing med tanke på resan, men jag hoppas att det ska hjälpa. 

He va he. 

31.01.2018 kl. 09:47

Långhelg

Ledig har jag varit, både måndag och tisdag, så jag har haft långhelg. Superskönt i den här kylan, det passar mig bra att gå i ide. Jag hade planerat att få lite skolarbete gjort också, men vem försöker jag lura? Jag har grävt ner mig i sängen, tittat på serier och chattat med utrikesvänner. Dessutom har jag varit på bio, loppis och i kyrkan, så hela helgen har jag inte spenderat i säng. (Men största delen av den nog). Imorgon blir det att knata iväg klockan åtta igen dock, så nu måste jag vända dygnet rätt väg igen. 

Varför har du så många röda prickar i ansiktet? frågade en unge av mig häromdagen. Varför kan inte du prata utan att dregla? frågade jag inte tillbaka fastän jag kände för det. Näe, hen menade ju inget illa, så jag var inte stött egentligen. Knoddar säger mycket roligt. 

He va he. 

23.01.2018 kl. 19:47

Vintervackert

Vasa är vintervackert tänkte jag i förmiddags när jag vandrade mot akademin för att skriva en tentamen. 

Det tänkte jag fan inte påväg tillbaka, när jag utan nycklar skulle tvingas stanna i snöhelvetet tills kämppisen kom tillbaka eller pappa kom med nyckeln jag glömt. Först blev jag utkickad från biblioteket, sen åt jag en flottig pizza som jag trampat flera kilometer i kylan för att få (jag försöker tänka på min budget, centrala restauranger är inte budgetvänliga) och när jag inte längre hade mod att sitta och titta på finska tv-serier med en tom tallrik framför mig ringde jag pappas tjej och gick dit. Jävla långt borta bor hon, men hon har iallafall värme i huset. Nu har jag mina nycklar och ligger i sängen och fryser om tårna. Jag borde vara tacksam att jag inte behöver amputera bort dem, såsom jag har lidit idag. 

Gryniga jävla bilder blev det också. 

He va he. 

19.01.2018 kl. 22:58

Min nyfunna kärlek för Marthaföreningen

Jag började följa Marthaförbundet på Instagram. Jag vet, är jag 55 eller? Men jag insåg när jag klickade runt bland deras inlägg att vi verkligen gett dem ett sämre rykte än de förtjänar. Är det Marthamöte eller? frågar någon när de menar att en grupp sitter och skvallrar. Men hallå, Marthorna är ju typ landets hjältar!

Första dagen i skolan i år rekommenderade de äldre eleverna att vi skulle gå in på Marthaförbundets hemsida för smarta tips om ekonomi och hushållning. När jag var liten fanns det så många tjocka ungar att Marthorna började ordna workshops i skolorna om hur man gjorde egna hälsosamma mellanmål, och vi fick små lättlästa receptböcker. Mormor berättade om en Marthaförening som såg en bild på en pojke i nåt fjärran land som gick barfota i snön, och hela föreningen började sticka så det rykte om det, och snart fick hans by en hel låda proppfull med stickasockor. Går man in på deras hemsida håller de nu på att typ rädda miljön, och det finns massa återbrukningstips, ekonomitips, ekologitips, gör det själv-projekt, ja en massa hjälpsamma grejer. Som att ha en allvetande mormor att fråga råd av. 

Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med det här inlägget, jag ville bara berätta för någon att jag tycker att Marthorna är superhjältar. Jag tänker inte joina dem eller nåt, då skulle jag ju tvingas träffa människor. Men jag tänker fortsätta följa dem på Instagram, kanske lite av deras coolhet smittar av sig på mig. 

He va he. 

14.01.2018 kl. 01:47

Favoritjulklappar

När jag nu flyttat tillbaka till studiestaden efter praktiktiden och jullovet har jag installerat några av mina julklappar i lägenheten. Jag fick många fina klappar i år, och dessa var verkligen favoriter. 

Nr. 1. Nykaabi-stjärnan. Jag tror jag är mer byakär när jag är här i Vasa, och under en tid har jag önskat mig en Nykarleby-stjärna. Det blev ju lite sen upphängning av den, men den får lysa nu i januari iallafall. 

Nr. 2. Skafferihyllan. Lägenheten har ett minimalt kök som två delar på, så hittills har jag förvarat min mat i klädskrubben. Jag har också haft ett udda mellanrum mellan den fastskruvade garderoben och väggen, så jag bad pappa bygga en liten hylla till mig, vilket han gjorde. Så nu har jag mer utrymme, och mina underkläder luktar inte som kanel och lökpulver. 

Nr. 3. Lightbox. Jag veet, den är såå 2015, men jag gillar den skarpt, och man kan pryda den med viktiga påminnelser. 

Nr. 4. Sist men inte minst, pälsfilten. Den löser massa hår men den värmer, och allra viktigast, den får mig att se ut som om jag vandrat hit rätt från en Game of Thrones-inspelning. I den kan jag gå runt i min iskalla lägenhet och känna mig som drottningen av Norden. Jag ska önska mig ett svärd och en krona till födelsedagspresent. 

He va he. 

10.01.2018 kl. 11:27